Site İçi SEO Nedir?
İçindekiler
On-Page SEO Nedir?
Site içi SEO, sayfa görüntülenmelerin, sıralamaları ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için sitenizdeki sayfaları optimize etme sürecini ifade eder.
Site içi SEO Çalışmaları Nelerdir?
- Başlık Etiketleri
- Dahili Bağlantılar
- HTML Kodu
- URL / Link Optimizasyonu
- Sayfa İçeriği
- Görüntüler
- Kullanıcı deneyimi (UX)
Sayfa İçi SEO Neden Önemlidir?
Google, bir kullanıcı bir sayfaya geldiğinde hem kullanıcı amacını hem de genel kullanıcı deneyimini anlama yeteneğini geliştirerek algoritmasını düzenli olarak günceller. Bu nedenle SEO öğrenmek ve kullanıcı deneyimini önemsemek oldukça önemlidir.
Ayrıca, Google, kullanıcı deneyimine öncelik verir, bu nedenle genel stratejinizde site içi SEO çalışmalarında kullanıcı deneyimini üst seviyede tutmalısınız.
İyi optimize edilmiş bir sayfa, Google’ın içeriğin ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Google’ın sayfanızın ve içeriğinizin kalitesini anlamasına yardımcı olarak üst sıralara ulaşabilirsiniz.
Google’a göre , “bilginin alakalı olduğuna dair en temel sinyal, içeriğin arama sorgunuzla aynı anahtar kelimeleri içermesidir.”
Site İçi SEO Çalışmalarına Nereden Başlamalısınız?
Site içi optimizasyonu, SEO tekniklerine ve stratejilerine bağlıdır. Bu nedenle, site içerisinde (sayfa, kategori, yazı, ürün) içeriğinizi nasıl optimize edebileceğinizden bahsedeyim.
Arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralaması iyi ve daha yüksek dönüşüm oranlarına yol açan içerikler oluşturmak için bilmeniz gereken kapsamlı bir site içi SEO stratejisinin püf noktaları vardır. Daha sonra bu faktörlere deyineceğim.
Site İçi SEO’da en önemli noktalardan birisi de nasıl başlayacağınızdır. Başlangıcı iyi yapmanız gerekiyor. Peki, nasıl bir başlangıç yapmalıyız?
Başlamak için en iyi nokta, site denetimi yapmaktır. Site denetimi için birçok ücretli ve ücretsiz araç bulunuyor. Bu araçların lisans kodlarını ve indirimli fiyatlar içi Instagram hesabımdan benimle iletişime geçebilirsiniz.
Site İçi SEO Analizi ve SEO Araçları
- Semrush
- Ahrefs
- Ubersuggest
- OnCrawl
- SEOMonitor
- SiteChecker
Yukarıdaki araçlar ile teknik SEO analizi, anahtar kelime analizi ve site içi SEO denetimi yapabilirsiniz. Bu araçlar ile SEO stratejileri oluşturabilir, optimize edilecek en çok önerilen sayfaları bulabilirsiniz.
Site İçi SEO için İçerik Optimizasyonu Nasıl Olmalıdır?
Sitenizin analizleri ve anahtar kelimeleri hakkında artık fikir sahibi olduğunuzu düşünüyorum. 🙂
Site İçi SEO çalışmalarındaki en önemli noktalardan birisi de içerik optimizasyonudur. Hangi içeriği, hangi anahtar kelimeler ile hedefleyeceğinizi biliyorsanız, doğru yerdesiniz! Site içi SEO rehberi ile içerikleriniz yardımıyla daha fazla trafik, dönüşüm ve performans elde edeceksiniz.
Hedef Anahtar Kelimelerinizi İlk Paragrafta Kullanın
Ana hedef anahtar kelimenizi ilk paragrafta kullanmak, hem okuyucularınız hem de arama motorları için amacınızı ve konuyu baştan netleştirmenizi sağlar.
Unutmayın, arama motoru algoritması, içeriğiniz ve içerdiği bilgi türü hakkında ipuçları sağlayan anahtar kelimeleri ve terimleri aramaktır. Fakat, bir içeriği sadece arama motorları için optimize etmemeniz gerekir.
İçeriği oluştururken, anahtar kelime spam’i olmadan ana konunuzu oluşturmak için anlamsal ve ilgili anahtar kelimeleri birleştirmeye özen göstermelisiniz.
Gözden kaçırmış olabileceğiniz anahtar kelimeleri bulmak için aşağıdaki blog yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Önemli not : Yeni bir siteye sahipseniz veya SEO çalışmalarına yeni başlıyorsanız, rekabeti ve zorluk derecesi düşük olan anahtar kelimeleri hedeflemenizi öneririm. Bu şekilde, kısa vadede maksimum performans elde edebilirsiniz. İçeriğin iyi okunması için anahtar kelime yoğunluğunu doğru ayarlamalısınız. Her şey tamamen doğal ve özgün olmalıdır. Google, içeriğinizin kalitesini ve özgünlüğünü kontrol edebilecek bir algoritmaya sahiptir. Bu yüzden, oldukça kaliteli, özgün ve fayda sağlayan içerikler üretmelisiniz.
Alt Başlıklar için H2 ve H3 Etiketleri Kullanın
Bu etiketler, içeriğinizin bir hiyerarşisi olduğunu Google’a bildirir; başka bir deyişle, metninizi nasıl düzenlediğinizi anlaması için içeriğin ana hatlarını algoritma için netleştirir.
Google’ın kullanıcı deneyimine odaklanan içeriğe de öncelik verdiğini unutmayın. Karmaşık alt başlıklar, kullanıcılarınızı yanlış yönlendirecektir. Düzenli ve okunması kolay sayfalar, arama motorlarının bir sayfanın ne hakkında olduğunu belirlemesini kolaylaştırır. Ayrıca, bu sayede kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgileri kolaylıkla bulabilir.
Harici ve Dahili Bağlantılara Öncelik Verin
İçeriğinize ilgili giden (veya harici) bağlantılar eklemek/vermek, Google’ın sayfanızın içeriğinin ne hakkında olduğuna yardımcı olur.
Ancak, dahili bağlantıları da görmezden gelemeyiz. Dahili bağlantılar kullanıcılarınızı diğer sayfalara yönlendirerek; hemen çıkma oranlarını düşürür ve dönüşümlerinizi artırmanıza yardımcı olur.
Sitenizdeki yüksek otoriteye sahip, iyi performans gösteren içerikten bağlantı vermek, diğer sayfaların desteklenmesine yardımcı olabilir. Dahili (veya gelen) bağlantılar uygulamak, Google botunun sitenizi daha kolay taramasını da sağlar.
URL’leri Optimize Edin
Web sayfanızın URL yapısı da SEO çalışmalarınızda sizi başarıya götürecek bir adımdır. Özellikle, önemli anahtar kelimeler içeren bir URL oluşturduğunuzda, bu sayfanın kapsayacağı konu daha belirgin hale gelir.
Hem arama motorları hem de kullanıcılar, URL’ye dayalı olarak bir sayfanın konusunu kolayca belirleyebilmelidir.
URL’lerinizin açık ve anlaşılır olduğundan emin olun. Kısa tutun ve içerisinde ana anahtar kelimenizi hedefleyin.
Başlık Etiketlerini ve Meta Açıklamalarını Optimize Edin
Dönüşüm oranlarını ve site trafiğini artırmanın en iyi, en etkili yolu başlıkları ve meta açıklamaları optimize etmektir. Başlık etiketi bir sıralama faktörüdür ve sonuç sayfasına bakan kullanıcılara sayfanızın içeriği hakkında bilgi sağlar.
Kullanıcılar, içeriğinizin arama sorgularıyla uyumlu olup olmayacağını belirlemek için öncelikle başlık etiketine bakmaktadır. Bu nedenle, önemli anahtar kelimeleri içeren güçlü bir başlık etiketi, daha fazla tıklamayı ve trafiği beraberinde getirir.
Meta açıklamalar ise daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha yüksek tıklama oranı getirisi elde etmenize yarar sağlar.
Google, meta açıklamaları arama amacına uyacak şekilde güncellemek de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı yeniden yazar. Aynı şekilde başlıklarınızı da gerektiğinde otomatik olarak değiştirebilir. Gereğinden fazla karakterde yazılan başlık ve açıklamalar otomatik olarak kesilir.
Ayrıca, başlık etiketi ve meta açıklama hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki blog yazımı okuyabilirsiniz.