SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalıdır?
Uygulanması en kolay SEO ipuçlarından biri, web sayfalarınız için kısa, açıklayıcı URL’ler kullanmaktır. Optimize edilmiş URL’ler hem arama motoru optimizasyonu hem de kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.
URL, bir web sayfasının tarayıcıda görünen adresidir. Arama motorlarına ve kullanıcılara sayfanızın neyle ilgili olduğunu söyler. Sayfa başlıklarında olduğu gibi URL’ler de bir web sayfasını arama motorlarına ve potansiyel ziyaretçilere tanımlamaya yardımcı olur; bu da alakalı, dikkat çeken ve iyi yapılandırılmış olması gerektiği anlamına gelir.
Kısa, açıklayıcı URL’ler kullanmak da kullanıcı deneyimini iyileştirir ve bu da SEO’nuzu daha da güçlendirebilir.Bir URL’nin yapısı 7 ayrı bölüme ayrılır.
İçindekiler
Neden Kısa ve SEO Uyumlu URL’ler Kullanmalısınız?
Uzun URL’lerin kullanıcılar için okunması daha zordur. Ve Google, arama sonuçlarında sıklıkla uzun URL’leri kısaltır. Nasıl 70 karakter üzerindeki meta başlıklar veya 155 karakter üzerindeki meta açıklamalar kısaltılıyorsa, burada da durum aynı!
Kısa URL Kullanmanın Faydaları:
- Daha kısa URL’ler arama sonuçlarında daha iyi sıralanır ve yazılması daha kolay olduğundan kullanıcı deneyimini iyileştirir.
- Kullanıcı güvenini artırabilir ve sitenin daha kolay büyümesine imkan sağlayabilir.
- Kullanıcı etkinliğini ölçmek için kısa URL’ler daha kolay izlenebilir ve analiz edilebilir.
- Kısa URL’lerin sosyal medya platformlarında paylaşılması daha kolaydır
SEO Uyumlu URL İçin İpuçları
SEO uyumlu URL’ler oluşturmak için çeşitli stratejilere ihtiyacınız olabilir. Ancak öncelikle şunu unutmamak gerekir: Kısa, net, akılda kalıcı ve alakalı olmalıdır. SEO uyumlu URL oluşturmak için 7 ipucunu sizinle paylaşıyorum:
1- İçeriğinizle Alakalı Olmalıdır!
Kullanıcı, yalnızca URL’yi okuyarak bir web sayfasının içeriği hakkında doğru bir tahminde bulunabilmelidir. Bunu başarmak için bir URL’nin sayfa içeriğiyle ilgili doğru bir ifade veya terim içermesi gerekir.
2- URL’de Anahtar Kelimeleri Kullanın
Unutmayın! Kullanıcılar SERP‘de hangi web sayfasını ziyaret edeceğine hızlı bir şekilde karar verir. URL’de anahtar kelimeyi hedeflemek, hem sıralamalarını olumlu olarak etkiler hem de arama sorgusu gerçekleştiren kullanıcılara bir ön izlenim sunar.
Arama motoru örümcekleri bir URL’nin sonuna doğru olan kelimelere çok fazla önem vermediğinden, en önemli anahtar kelimeleri URL’nin başına koymak da önemlidir. Ancak unutmayın, anahtar kelimeleri aşırı kullanmamalısınız. SPAM yok!
3- Boşluk Yerine Kısa Çizgi Kullanın
URL ifadelerindeki kelimeleri ayırmak için kısa çizgi kullanmak, hem kullanıcının okunabilirliği hem de arama motoru optimizasyonu açısından önemlidir. Google, URL’lerde alt çizgi (_) yerine kısa çizgi (-) kullanılmasını öneriyor. Çünkü kısa çizgiler kelimeler arasında boşluk olarak değerlendirilirken, alt çizgiyle birbirine bağlanan kelimeler tek bir sözcük olarak görüntülenir.
URL Örneği:
Optimize edilmiş: https://www.ogulcandemirer.com/seo-nedir/
Optimize edilmemiş: http://www.siteadresi.com/seo_nedir/
4- URL’de Küçük Harfler Kullanın
SEO uyumlu URL’e sahip olmak için: URL’lerinizde büyük harf kullanmayın. Arama motorları, URL’lerdeki büyük ve küçük harfleri deşifre edebilir, bu da yinelenen URL’lere ve sayfa sıralamasının kaybına neden olabilir.
URL Örneği:
Optimize edilmiş: https://www.ogulcandemirer.com/seo-nedir/
Optimize edilmemiş: http://siteadresi.com/SEO-Nedir/
5- URL’leri Kısa Tutun
Ne kadar önemli? SEO Uyumlu URL’ler için URL’lerin kısa olması gerekir. URL’lerin kısa olması son derece kritik bir öneme sahiptir diyebilirim. Bir web sayfasının URL’i mümkün olduğunca açıklayıcı ve kısa olmalıdır. Kısa bir URL’nin yazılması ve okunması daha kolaydır. Akılda kalıcıdır. Ayrıca, ne kadar az kelime olursa olsun, her kelimenin bir arama motoru örümceğinden aldığı değer o kadar fazla olur.
Bir URL’de çok fazla benzer kelime, anahtar kelime doldurma olarak görülebilir ve arama sıralamasında da düşüşe neden olabilir.
6- Statik URL’ler Kullanın
SEO uyumlu URL’ler statiktir. Mümkün olduğunca statik, değiştirilemeyen URL’lerin kullanılması daha iyidir. Bunlar, her sayfa yüklemesinde sabit kalan URL’lerdir. Dinamik URL’lerin ortak özellikleri olan “?”, “&” ve “=” gibi gereksiz parametrelerden kaçınmaya çalışın.
Statik URL’lerin hem kullanıcılar hem de arama motorları tarafından okunması daha kolaydır. Bu, pazarlama verilerini izlemeye yardımcı olmak için sosyal medyada yayınlayacağınız URL’lere ekstra parametreler ekleyemeyeceğiniz anlamına gelmez! Ancak dinamik URL’leri doğrudan sitenizde kullanmaktan kaçının!
7- Alt Alan Adlarına (Subdomain) Dikkat Edin
Arama motorlarının bir alt alan adını birincil alan adından ayrı bir varlık (ayrı site) olarak değerlendirme potansiyeline sahip olduğunu bilmek önemlidir. Bu, bağlantı kurma ve otorite dahil olmak üzere SEO’nun birçok yönünü etkileyebilir. Subdomain yerine subfolder olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Otoriteyi ayrıştırmak yerine birleştirip daha güçlü bir siteye sahip olabilirsiniz.
URL Örneği:
Optimize edilmiş: http://www.orbita.com.tr/blog
Optimize edilmemiş: http://blog.orbita.com.tr
SEO Notları serisini yakından takip etmek için Instagram hesabımı takip edebilirsiniz.
Instagram: ogulcan.demirer