INP Nedir? SEO İçin Nasıl Optimize Edilir?
Google, 2020’nin başlarında web sayfalarına yönelik bir kalite sinyalleri sağlamak için Core Web Vitals‘ı kullanıma sunmuştu. Google, web sayfasındaki kullanıcı deneyiminin kalitesini daha iyi değerlendirmek için Core Web Vitals metriklerinde yakında yapılacak bir değişikliği olan INP metriğini duyurdu! Oluşturduğum içerikte, bu metriğinin tanımını ve SEO için nasıl optimize edileceğini keşfedeceğiz.
Öncelikle INP nedir? Bu soruyu cevaplandıralım. INP, bir web sayfasının kullanıcı etkileşimlerine maksimum kaç milisaniye gecikmeyle görsel geri bildirim sunabildiğini ölçümleyen yeni bir Core Web Vitals metriğidir.
Kısacası; Bir sayfanın genel etkileşim gecikmesinin temsilini sağlamak üzere tasarlanmış bir performans metriğidir.
Bir kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinde gerçekleşen en uzun etkileşimlerin bir örneğinden çalışarak ölçümleme yapılır.
INP metriği, bir sayfada toplam etkileşim sayısı 50’den azsa, en kötü gecikmeye sahip etkileşimi dikkate alır.
Bu metrik, FID’nin (İlk Giriş Gecikmesi) tam tersidir.
FID, yalnızca belirli bir kullanıcının etkileşiminin ilk yanıtını ölçer.
İçindekiler
Çalışma Prensibi
JavaScript genellikle bir sayfada yapılan herhangi bir etkileşimin birincil sinyalidir.
CTA’lar, onay kutuları, HTML <detaylar> öğesi ve diğer birçok etkileşim dahil olmak üzere başka etkileşim türleri de mevcuttur.
Aşağıdaki etkileşim türleriyle doğrudan alakalıdır:
- Etkileşimli bir öğenin herhangi bir fare tıklaması
- Dokunmatik ekran içeren herhangi bir cihazda etkileşimli bir öğeye herhangi bir tıklama
- Fiziksel veya ekran klavyesindeki bir tuşa basılması
Aslında, etkileşim sayılabilecek birden fazla olay vardır.
Herhangi bir dokunma etkileşimi aynı zamanda işaretçi yukarı ve aşağı kaydırma olaylarını da içerebilir.
Bunların hepsi “mantıksal kullanıcı etkileşimleri” olarak kabul edilmektedir.
Bu metriğin çalışma prensibi: Bir sayfadaki tüm etkileşimler içerisinden en uzun yanıt süresine sahip olanı tespit edilir. Eğer ki bir sayfa üzerinde 50’nin altında etkileşim varsa; bu metriğe, bu çalışma prensip geçerli olacaktır. Ayrıca, sayfayı ziyaret eden kullanıcıların fareyle bir butona tıklaması, telefon veya mobil cihazlardan bir ürün görseline dokunması veya klavyeden herhangi bir tuşa basması, kullanıcı etkileşimlerini de doğrudan tetikler.
INP Metriği SEO İçin Nasıl Analiz Edilir?
INP metriğini SEO için analiz etmenin iki farklı yöntemi bulunuyor.
Sahadan gelen veriler, gerçek kullanıcıların web sitenizi ziyaret ederken yaptıkları eylemlere odaklanır.
RUM (Real User Monitoring) ve CrUX gibi kaynakları kullanarak saha verilerini elde etmek oldukça kolaydır ve çokça tercih edilen bir yöntemdir.
INP Metriği Analizinde Kullanılan Araçlar
1 PageSpeed Insights: Google’ın en popüler araçlarından birisi PageSpeed Insights, sitenizin performansını ücretsiz olarak analiz eder ve core web vitals verilerini incelemenizi sağlar. Page Speed raporunu kullanarak sitenizin yüklenme hızı ve kullanıcı etkileşimi üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
2- CrUX Looker Studio Raporu: Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu (CrUX), kullanıcıların web sitenizdeki deneyimlerine dair detaylı ve kapsamlı veriler sunar. CrUX, sitenizin kullanıcılar üzerindeki etkisini anlamak için oldukça önemli bir kaynaktır.
3- Search Console Önemli Web Verileri Raporu: Web siteleri hakkında kişiselleştirilmiş raporlar sunan Google Search Console ile INP metriğini de inceleyebilirsiniz. Google Search Console aracı, performans verilerinizi inceleyebileceğiniz en güvenilir kaynaktır.
https://search.google.com/search-console
4- RUM (Real User Monitoring), kullanıcıların web sitelerindeki etkileşimlerini takip ederek ve kaydederek çalışan bir profesyonel bir araçtır. Sitenizin performansına dair pek çok metriği de RUM ile analiz edebilirsiniz.
INP Metriğine Etki Eden Faktörler: Kullanıcı Etkileşimleri
Kullanıcı etkileşimleri doğrudan olumlu veya olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Ancak hangi kullanıcı davranışları INP metriğini olumlu etkiler, hangileri olumsuz etkiler?
Etkileşimin birincil sürücüsü genellikle JavaScript’tir. Ancak tarayıcılar, onay kutuları, radyo düğmeleri ve CSS tarafından desteklenen denetimler gibi JavaScript tarafından desteklenmeyen kontroller aracılığıyla etkileşim sağlar.
INP amaçları doğrultusunda yalnızca aşağıdaki etkileşim türleri gözlemlenir:
- Fare ile tıklama
- Dokunmatik ekranı olan bir cihaza dokunulduğunda
- Fiziksel klavyede veya ekran klavyede bir tuşa basma
Önemli nokta: Fareyle reklamın üzerine gelme ve kaydırma, INP’yi etkilemez. Bununla birlikte, klavyeyle kaydırma (boşluk çubuğu, sayfa yukarı, sayfa aşağı vb.), INP’nin ölçtüğü diğer etkinlikleri tetikleyebilen bir tuş vuruşu içerir. Sonuçta oluşan kaydırma işlemleri, INP hesaplamasına dahil edilmez.
Etkileşimler ana dokümanda veya dokümana yerleştirilmiş iframe’lerde gerçekleşir. Örneğin, yerleştirilmiş bir videoda oynat düğmesini tıklama. Son kullanıcılar sayfanın hangi bölümlerinin iframe içinde olduğunu bilmediğinden, INP’yi tüm sayfa için doğru bir şekilde ölçmek için iframe’ler içinde INP’yi ölçmeniz gerekir. Ancak JavaScript Web API’lerinin iframe içeriğine erişimi yoktur ve bir iframe içinde INP’yi ölçemeyebilirler. Bu durum, CrUX ve RUM arasındaki fark olarak gösterilir.
Etkileşimler birden fazla etkinlikten oluşabilir. Örneğin, tuş vuruşu keydown
, keypress
ve keyup
etkinliklerini, dokunma etkileşimleri ise pointerup
ve pointerdown
etkinliklerini içerir. Etkileşim içindeki en uzun süreli etkinlik, etkileşimin gecikmesi olarak seçilir.
INP, kullanıcı sayfadan ayrıldığında hesaplanır ve yaşam döngüsü boyunca sayfanın genel yanıt verme gücünü temsil eden tek bir değer elde edilir. Düşük bir INP, bir sayfanın kullanıcı girişine güvenilir şekilde yanıt verdiği anlamına gelir.
İyi bir INP puanı nedir?
Kullanıcı deneyimlerini iyi yanıt verme hızıyla sunduğunuzdan emin olmak için ölçülmesi gereken bir eşik, alanda kaydedilen sayfa yüklemelerinin mobil ve masaüstü cihazlar genelinde segmentlere ayrılmış 75. yüzdelik dilimidir:
- 200 milisaniye‘ye eşit veya daha az olan bir INP, sayfanızın iyi duyarlılığa sahip olduğu anlamına gelir.
- 200 milisaniye ile 500 milisaniye arasında bir INP olması, sayfanızın yanıt verme hızının iyileştirmesi gerektiği anlamına gelir.
- 500 milisaniye‘den büyük bir INP, sayfanızın düşük yanıt hızına sahip olduğu anlamına gelir.
Daha İyi Performans İçin: INP Optimizasyonu ve İpuçları
Değerleri iyileştirmek için şu stratejiler uygulanabilir:
JavaScript Optimizasyonu: JavaScript yürütme süresini azaltarak sayfanın daha hızlı yanıt vermesini sağlayabilirsiniz.
Verimli Kodlama: Gereksiz kodları kaldırarak ve kodu sıkıştırarak sayfa yükleme süresini azaltın.
Önbelleğe Alma: Sayfa öğelerini önbelleğe alarak tekrar ziyaretlerde hızlı yükleme sağlayın.
Görüntü Optimizasyonu: Görüntü boyutlarını azaltarak ve modern formatları kullanarak sayfa yüklenme süresini düşürün.
CSS Optimizasyonu: Kritik CSS’i önceliklendirerek ve gereksiz stilleri kaldırarak sayfanın görünümünü hızlandırın.
INP ile FID arasındaki fark nedir?
INP, FID özelliğinin yerini alan metriktir. Her ikisi de yanıt verme metriğidir ancak FID yalnızca bir sayfadaki ilk etkileşimin giriş gecikmesini ölçmüştür. INP, giriş gecikmesinden etkinlik işleyicileri çalıştırmak için gereken süreye ve son olarak tarayıcının bir sonraki kareyi boyayana kadar tüm sayfa etkileşimlerini dikkate alarak FID’yi iyileştirir.
Bu farklılıklar, hem INP hem de FID’nin farklı duyarlılık metrikleri türleri olduğu anlamına gelir. FID’nin, sayfanın kullanıcı üzerindeki ilk gösterimini değerlendirmek için tasarlanmış bir yükleme duyarlılığı metriği olduğu durumlarda, INP sayfa etkileşimlerinin süresi içinde ne zaman gerçekleştiğine bakılmaksızın genel yanıt verme süresine ilişkin daha güvenilir bir göstergedir.
Herhangi bir INP değeri bildirilmezse ne olur?
Bir sayfa hiçbir INP değeri döndürmeyebilir. Bu, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
- Sayfa yüklendi, ancak kullanıcı sayfayla hiç etkileşim kurmadı.
- Sayfa yüklendi ancak kullanıcı, kaydırma veya öğelerin üzerine gelme gibi ölçülmeyen hareketler kullanarak sayfayla etkileşime geçti.
- Sayfayla etkileşimde bulunmak için komut dosyası çalıştırılmamış bir arama tarayıcısı veya gözetimsiz tarayıcı gibi bir bot sayfaya erişmektedir.
Daha fazla SEO ipucu için sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmeyi unutmayın!
instagram: @ogulcan.demirer