Site İçi SEO

İçerik Boşlukları Nedir?

İçerik oluşturma söz konusu olduğunda boşluklar kaçınılmazdır. İçerik boşluğu analizi, SEO stratejinizde kaçırılan fırsatları belirlemenize yardımcı olur.

İçerik Boşluğu (Content Gap) Nedir?

Bir konudaki mevcut içeriği değerlendirme ve bu içerikte geliştirilecek “boşlukları” keşfetme sürecidir.

İçerik Boşlukları: Kaçırılmış fırsatlardır!

İçerik Boşlukları Neden Önemlidir?

İçerik boşluklarının analizi çok zahmetli bir iş gibi görünse de sonuçları buna fazlasıyla değer.

  • Düşük performans gösteren içeriği analiz etmenize yarar sağlar.
  • Sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için içerik boşluklarını ortadan kaldırın. Arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’deki) pozisyonlar önemlidir. Çünkü arama yapanların %88’i yalnızca Google gibi arama motorlarının 1. sayfasındaki web sayfalarını ziyaret ediyor.
  • İçerik boşluklarını düzeltmek, okuyucularınıza tam olarak aradıklarını verebilir ve böylece markanızla iyi ilişkiler kurulabilir.
  • İçerik boşluğu analizi, hemen çıkma oranlarını azaltır ve sitede geçirilen süreyi artırır. Sonuç olarak; bu da dönüşüm oranınızı iyileştirmenize ve daha fazla satışa ulaşmanıza yardımcı olur.

İçerik Boşluğu Analizi Nasıl Yapılır?

İçerik boşluğu analizi, bir web sitesinde veya bir blog yazısında eksik kalan veya yetersiz kalan bilgi ve içeriğin tespit edilmesi sürecidir. Bu analiz, web sitesinin veya blog yazısının SEO performansını artırmak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak ve daha fazla trafik çekmek için oldukça önemlidir. İçerik boşluğu analizi yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Web sitenizi veya blog yazınızı tarayın: Tarama yaparak, içeriğinizde boşluklar olup olmadığını belirleyin. Özellikle, anahtar kelimelerle ilgili konulara yeterince yer verilip verilmediğini kontrol edin. Bu noktada anahtar kelimeleri analiz etmeniz oldukça önemlidir.
  2. Rakip analizi yapın: Rakiplerinizin web sitelerini inceleyerek, onların hangi konularda daha kapsamlı ve detaylı bilgi sunduğunu belirleyin. Rakip sitelerin anahtar kelimelerini detaylı bir şekilde analiz edin. Bu size içerik stratejisi açısından bir yol haritası sağlayabilir.
  3. Google Trends’i kullanın: Google Trends, kullanıcıların popüler aramaları ve trendleri takip etmelerini sağlayan bir araçtır. Bu araç sayesinde, anahtar kelimelerin popülerliğini ve arama hacimlerini takip edebilirsiniz.
  4. Kitle araştırması yapın: Kitlenizin ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını anlamak için anketler veya yararlı geri bildirimler alın. Bu, içerik boşluklarınızı belirleme konusunda size yardımcı olabilir.
  5. İçeriğinizi düzenleyin ve güncel tutun: Analiz sonuçlarına dayanarak, eksik kalan veya yetersiz/zayıf olan içeriği tespit edin ve onları düzenleyin veya tamamlayın. Ayrıca, içeriklerinizin güncel olup olmadığını da denetlemelisiniz. Bu çalışmalar, web sitenizin veya blog yazınızın daha kapsamlı, yararlı ve ilgi çekici hale gelmesini sağlayacaktır.

İçerik boşluklarını analiz etmek ve aksiyon almak; SEO performansını artırırken daha fazla trafik ve dönüşüm kazanmanıza yardımcı olacaktır.

İçerik Boşluklarını Analiz Etmek İçin Hangi Araçları Kullanabilirsiniz?

İçerik boşluklarını tespit etmek için birçok farklı analiz aracından faydalanabilirsiniz. Ayrıca, içerik boşluklarını analiz etmek için Google Search Console’u da kullanabilirsiniz.

İçerik Boşlukları Nasıl Analiz Edilir?

Rakip Bazlı İçerik Boşluk Analizi Nasıl Yapılır?

İçerik boşluklarını analiz etmenin en yayın ve en iyi yolu; rakip siteleri analiz etmektir. Doğru araçlara sahipseniz başlamanın en kolay yolu rakip sitelerin içerik boşluklarıdır.

  • İçeriklerinizin veya daha  tüm web sitenizin hangi anahtar kelimelerde sıralandığını bulun
  • Rakiplerinizin sayfasının hangi anahtar kelimelerde sıralandığını öğrenin
  • Rakiplerinizin anahtar kelimelerini analiz edin (arama hacmi, rekabeti, arama amacı vb.)
  • Sıralama alamadığınız rakip anahtar kelimelerin listesini oluşturun
  • Sayfanızın neden sıralanmadığına dair analizler yapın

Ahrefs ile İçerik Boşluklarını Analiz Edin!

İçerik ve anahtar kelime boşluklarını analiz etmek için, rakiplerinizin sıralama elde ettiği anahtar kelimeleri bulmalısınız. Sitenizin ilk 100 arama sonucunda bulunmadığı fakat rakiplerinizin üst sıralarda yer aldığı anahtar kelimeleri analiz etmeye başlayın!

  • İlk olarak Ahrefs’in Site Explorer aracına gidin.
  • Açılan arama butonuna sitenizdeki bir URL’i veya alan adınızı yazın.
  • Daha sonra, sol kenar çubuğundaki Content Gap aracına tıklayın.

İçerik Boşlukları Nasıl Analiz Edilir? Ahrefs!

Rakiplerinizin alan adlarını veya URL’lerini girmelisiniz. Yukarıdaki görselde Ahrefs’in rakipleri olan yoast.com ve moz.com/blog yazıyor. Siz bu alana kendi rakiplerinizin site adresini veya URL’ini yazmalısınız.

Rakiplerinizin kim olduğundan emin değilseniz, hedeflemiş olduğunuz anahtar kelimeleri Google’da arama yaparak rakiplerinizi basit bir şekilde analiz edebilirsiniz. Ayrıca benzer anahtar kelimelerde sıralanan rakiplerinizi bulmak için de Ahrefs, Semrush vb. araçlardan faydalanabilirsiniz.

Ahrefs İçerik Boşluğu Analizi

Bu alanda rakiplerinizin sıralama alan anahtar kelimelerini görebilirsiniz. İçerik boşluk analizi yardımıyla yeni içerikler oluşturabilir, yeni anahtar kelimeler hedefleyebilir ya da mevcut içeriklerinizi güncelleyebilirsiniz.

Bu sayede çok daha fazla organik trafiğe ulaşabilirsiniz.

Ahrefs İçerik Boşluğu Aracı (Content Gap) ile Neler Yapılabilir?

Ahrefs’in içerik boşluğu aracı, sadece rakiplerinizin anahtar kelimelerini analiz etmenize yarar sağlamıyor. İçeriğiniz ile ilgili birçok ipucunu sizlere sunuyor.

  • İçerik Birleştirmek
  • Zayıf İçeriklerin Analizi
  • Yenilenen İçeriklerin Analizi
  • Anahtar kelime pozisyonları
  • Rakip anahtar kelimeler ve pozisyonları
  • Anahtar kelime arama hacimleri
  • SERP Sonuçları
  • vb.

Bu içeriğimde sizlere içerik boşluklarının önemini ve nasıl analiz edebileceğini anlattım. Umarım faydalı olmuştur. Daha fazla ipucu için Instagram’dan beni takip etmeyi unutmayın!

Instagram: @ogulcandemirer 

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu