SEO

Google’da Üst Sıralara Çıkmak için +10 İpucu

Google’da üst sıralara çıkmak tesadüf değildir. Sitenin arama motorlarında görünmesi için; site içerisinde ve site dışında çeşitli optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Google’da ilk sayfada çıkmak için yapılan çalışmalara da “SEO” denir.

Google aramalarında üst sıralarda yer almak herkesin en büyük hedefleri arasında geliyor. Çünkü, Google üzerinde saniyede 50.000’in üzerinde arama gerçekleşiyor. Ürün ve hizmetlerinizi, potansiyel müşterilerinize ulaştırabileceğiniz, pazarlayabileceğiniz muhteşem bir velinimet diyebiliriz.

Google da üst sıralara çıkmak

Google’da üst sıralara çıkmak (Google 1. Sırada Çıkmak) yüksek otoriteye sahip olan sitelerden backlinkler ile mümkün oluyordu. Fakat, günümüzde bu tarz çalışmaların yerini içerikler aldı diyebilirim.

Google’da üst sıralara çıkmak için artık çok daha fazlası gerekiyor. Rakipleriniz sürekli olarak optimizasyon çalışmaları yapıyor ve rekabet artıyor!

Google’da Üst Sıralara Çıkmak için İpuçları

Google arama motorunda ilk sırada çıkmak için çeşitli stratejiler bulunuyor. Aşağıda, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmanıza destek olabilecek nitelikte bilgiler yer almaktadır.

Anahtar Kelime Hedeflemesi Yaparak Google’da Üst Sıralara Çıkmak!

Anahtar kelime hedeflemesi, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için web sitenizde ve içeriklerinizde ürününüz veya hizmetinizle alakalı anahtar kelimelerin kullanılmasıdır. Doğru anahtar kelime araştırması ve stratejisi ile işletmenizin hangi anahtar kelimeleri hedeflemesi gerektiğini belirlemek için çok önemlidir.

Unutmayın! Doğru anahtar kelimeleri hedeflemek; SEO’da başarıyı ve daha fazla organik trafiği getirir.

Google’da Üst Sıralar Çıkmak için Anahtar Kelime Hedeflemesi Nasıl Yapılır?

Google’da üst sıralarda yer almak için içeriğiniz ile ilgili anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz. Peki, bu anahtar kelimeleri nereden bulabilirsiniz?

Siteniz için uygun anahtar kelimeleri biliyor, düşünüyor ya da tahmin ediyor olabilirsiniz. Fakat, burada somut metriklerden faydalanmalısınız. Çünkü, her anahtar kelimenin kendine ait arama hacmi, zorluk & rekabet derecesi, alaka düzeyi ve arama amacı bulunmaktadır. Bu yüzden; bu metrikleri öğrenebilmek ve anlamlandırabilmek için çeşitli SEO ve anahtar kelime analiz araçlarını kullanmamız önemlidir.

Ayrıca, anahtar kelime analizinin nasıl yapılacağı hakkında bir bilginiz bulunmuyorsa, aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Google’da üst sıralara çıkmak için, hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlemeyle ilgili faktörler şunlardır:

  • Hacim: Anahtar kelimenin, aylık olarak kaç kez arandığını tahmini olarak gösteren metriktir.
  • Rekabet: Bu anahtar kelime için üst sıralarda yer almanın ne kadar zor olduğunu gösterir.
  • Alan adı otoriteniz: Alan adı otoritesi, anahtar kelimeler için sıralamanızın ne kadar kolay olacağını belirler. Siteniz için SEO çalışmaları yapıyor ve uzun zamandır kaliteli içerik yayınlıyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.
  • Arama Amacı: Kullanıcıların, arama motoru üzerinde yaptığı aramaların amacıdır.

Sitenize nitelikli trafik getirmeyecek bir anahtar kelime için SEO çalışmaları yapmanın ve içerik üretmenin hiçbir anlamı yok.

Bu metrikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıda yer alan blog yazılarımı okuyabilirsiniz.

Arama Hacmi Nedir?

Arama Amacı Nedir?

✅ Anahtar Kelimeler için İpucu:

SEO stratejinize yeni başlıyorsanız ve kısa sürede performans kazanmak istiyorsanız; düşük hacimli, düşük rekabetli anahtar kelimeleri hedefleyin. Böylelikle, üst sıralarda çıkmanız daha kolay olacaktır. Ayrıca, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyerek daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.

Site içi SEO Optimizasyonu

Google’da Üst Sıralara Çıkmak istiyorsanız, kesinlikle site içi SEO optimizasyonu yapmanız gerekmektedir. Site içi SEO optimizasyonunda birçok farklı strateji ve sıralama çalışması bulunmaktadır. Aşağıda bu çalışmaları kısaca listeledim. Detaylı bilgi için diğer blog yazılarımı da okuyabilirsiniz.

Üst Sıralarda Yer Almak için: Site İçi SEO Optimizasyonu Kontrol Listesi

  • Anahtar kelime kullanımı: Anahtar kelimenizin meta başlığınızda, meta açıklamanızda, en az iki H2’de, görsel dosya adlarında, görsel alternatif metninde, görsel alt etiketinde ve URL’de kullanmalısınız. Gereğinden fazla anahtar kelime kullanımı SPAM olarak adlandırılır. Doğal olarak kullanmaya özen gösterin. Yoksa, anahtar kelimelerinizin hiçbir yararı olmayacaktır.
  • Dahili bağlantı: Sitenizdeki diğer en az üç sayfadan sayfaya bağlantılar ekleyin.
  • Dış bağlantı: Sayfanıza ilgili, güvenilir sayfalara  en az 1 dış bağlantı verin.
  • Meta açıklamayı optimize edin: 155-165 karakter arasında tutun ve kullanıcılara sayfa içeriğiniz hakkında bilgi verin. Bu optimizasyon çalışmasında anahtar kelimenizi, meta açıklamada kullanmayı unutmayın!

Google 1. Sırada Çıkmak

Bu yazımı okuyorsanız, büyük olasılıkla bu içeriğin ilk sırada yer alıyordur. 🙂 İşte! Bu yüzden size hiçbir SEO uzmanı’nın açıklamadığı tüm sırları burada paylaşıyor olacağım.

Siteniz Google’da çıkmıyor olabilir ya da Google’da üst sıralara çıkmak istiyor olabilirsiniz. Birçok yöntem deniyor ve başarısız oluyorsanız; doğru yerdesiniz. Üst sıralarda yer almak her zaman iyi bir şey gibi gözükebilir. Fakat, aldığınız organik trafik yetersiz geliyor olabilir ya da dönüşüm elde edemiyor olabilirsiniz. Belki de, çözüm sadece 1. sırada çıkmak değildir. 🙂

Doğru anahtar kelimeleri hedeflemenin öneminden bahsettim. Fakat, anahtar kelimeler ile daha yüksek sıralamaların nasıl elde edilebileceğinden aşağıda bahsettim. Hazırsanız, başlayalım!

Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyin

Google'da Üst Sıralara Çıkmak için Anahtar Kelime Optimizasyonu

Çoğunlukla, hacim ve rekabet açısından en iyi noktaya gelen anahtar kelimeler uzun kuyruklu anahtar kelimeler olacaktır. Fakat, uzun kuyruklu anahtar kelimeler, daha az arama hacmine sahiptir. Bu bir dezavantaj değildir. Çünkü, arama hacmi yüksek olan anahtar kelimelerde ilk sırada olmak neredeyse imkansızdır ve zaman gerektirir. Bu yüzden, hızlı bir performans ve daha fazla dönüşüm oranı için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz.

Bu konu için aşağıdaki blog yazımdan faydalanabilirsiniz.

İçerikle Site Trafiği Nasıl Arttırılır?

İçeriğinizi gözden geçirin

Google, yalnızca bir sayfa listesi yerine yanıtlar sağlamaya daha fazla odaklanıyor. Bu nedenle, bir kullanıcının herhangi bir sonuca tıklamak zorunda kalmadan doğrudan sonuç sayfasında aradığı bu bilgiler, genellikle “sıfır tıklamalı arama” terimlerden oluşuyor. Bu, web sitesi trafiğini artırmak isteyen bizler için pek de iyi değil.

  • Başlık etiketlerinizi kullanın. Her web sitesi oluşturucu/CMS bunu yapmanıza izin vermektedir. Bu işlemi WordPress gibi altyapılar üzerinde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. İçeriklerinizde, H etiketlerini doğru kullanmalısınız. Her sayfada en fazla 1 adet H1 etiketi olmalıdır. H etiketlerinde daha uzun anahtar kelimeleri hedefleyerek web sitesi trafiğini yükseltmek mümkün olacaktır.

Anlamlı ve alakalı görseller kullanın

Sitenize görseller eklemek, sitenizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Fakat, tam aksi de yaşanabilir. Dosya boyutu yüksek görseller, alakasız ve alt etiketi olmayan görseller size site trafiği getirmeyecektir. Aksine! organik trafiğinizi kaybetmeniz yol açabilir.

Meta Başlık ve Açıklama Optimizasyonu Yapın

Evet, doğru okudunuz. SEO başlığınız veya meta başlığınız, arama sonuç sayfaları (SERP)’de görünen başlıktır. Google size bu kısımda belirli bir alan sağlamaktadır.  Çoğu zaman, birinci sayfada yer alan rakiplerinizden esinlenmek en doğru strateji olacaktır. 🙂

Google’da üst sıralara çıkmak için H1 başlığınızda (sayfanın kendisinde görünen başlık) ortalam 60-70 karakter veya daha az karakter kullanın. Ana anahtar kelimeyi başlığın önünde kullanın. Başlıklarınızda en fazla 1 anahtar kelime kullanmanızı da öneririm. Ayrıca, başlıklarınıza rakam ekleyerek, tıklama oranlarınızı da artırabilirsiniz.

Google’da üst sıralara çıkmak için hangi işlemler yapılmalıdır?

Google’da üst sıralara çıkmak için birçok farklı SEO stratejisi bulunuyor. Her sitenin kendine has stratejileri bulunabilir. Fakat, en çok tercih edilen ve benim de performans getirisini gördüğüm stratejiler aşağıdaki listede yer almaktadır.

  • Anahtar Kelimeleri hedefleyin.
  • Arama niyetine uygun içerikler üretin.
  • Site içi SEO optimizasyonu yapın.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyin.
  • İçeriklerinizi gözden geçirin.
  • Güncelliğini yitiren içeriklerinizi güncelleyin.
  • Meta Başlıklarınızı ve açıklamalarınızı optimize edin.
  • Görsel içeriklerinizi optimize edin.
  • SERP analizi yapın. Rakip anahtar kelimeleri ve en çok trafik alan sayfalarını tespit edin.
  • Teknik SEO Çalışmaları yapın.

SEO hakkında daha fazla bilgi ve ipucu için; Instagram hesabım olan @ogulcan.demirer ‘i takip etmeyi unutmayın!

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu