Google Bard: Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Google Bard, LaMDA tarafından desteklenen bir yapay zeka sohbet robotudur. Google Bard’ı anlamak ve arama motoru optimizasyonuna entegre edebilmek oldukça önemlidir.
Google, Chat GPT’ye rakip olarak kısa bir süre önce Bard’ı piyasa çıkardı. Bard, bir algoritma olmadığından ‘Bard’ adı tamamen pazarlama odaklıdır.
İçindekiler
Google Bard Nedir?
Bard, Google’ın piyasaya sunduğu, sohbete dayalı, AI sohbet hizmetidir. ChatGPT’ye benzer şekilde çalışması amaçlanmıştır. Fakat Chat GPT ile arasındaki en büyük fark, Google’ın hizmetinin bilgilerini internetten almasıdır.
Google Bard ne zaman duyuruldu?
Bard, 6 Şubat’ta Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’den yapılan açıklamada tanıtıldı. Bard, duyuruda tamamen yeni bir konsept olmasına rağmen, AI sohbet hizmeti Google’ın iki yıl önce tanıtılan Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) tarafından destekleniyor.
Google Bard’a Nasıl Erişim Sağlanır?
Google, Bard bekleme listesini 21 Mart 2023’te açtı. Bekleme listesi, ABD ve Birleşik Krallık’taki sınırlı kullanıcılara sürekli erişim sağlayacak şekilde ayarladı. Google, AI chatbot’u iyileştirmeye devam etmek için kullanıcı geri bildirimlerini toplaya devam ediyor.
Google Bard nasıl kullanılır?
Google Bard henüz sadece bekleme listesindeki kullanıcılar için aktif olarak kullanılıyor. Türkiye’de de aktif olmadığından bekleme listesine kayıt olabilmek için bir VPN eklentisi kullanmalısınız.
- VPN yazılımı indirin.
- Yükleme işleminin ardından etkinleştirin.
- Sunuculardan ABD’yi veya Birleşik Krallık’ı seçin.
- Bard’ın resmi sitesini ziyaret edin. (bard.google.com)
- Google hesabınıza giriş yapın.
- “Join Waitlist” butonuna tıklayın.
- Daha sonrasında Google, bekleme listesi ile ilgili bir onay maili göndericektir.
- İşlemi tamamlayın ve Bard’i kullanmaya başlayın.
Google Bard bekleme listesine nasıl girilir?
Bard bekleme listesine girmek için tek yapmanız gereken ana sayfayı (bard.google.com) ziyaret etmek , Google hesabınızda oturum açmak, şartlar ve koşulları kabul etmek yeterli olacak. Fakat, şuan için Türkiye’de kullanıma izin verilmiyor. Tahmini olarak birkaç ay içerisinde Türkiye’de kullanım aktif olacaktır.
Google neden Google Bard’ı ortaya çıkarmaya karar verdi?
ChatGPT, piyasaya sunulduğundan beri çok kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaştı. Hatta, Chat GPT bir haftadan kısa bir süre içinde ChatGPT’nin bir milyondan fazla kullanıcısı oldu. İsviçre bankası UBS tarafından yapılan analize göre ChatGPT, tüm zamanların en hızlı büyüyen uygulaması ünvanını aldı. Bu başarı nedeniyle, Google da dahil olmak üzere diğer teknoloji şirketleri, bu rekabete dahil olmaya çalışıyor.
Google’ın Bard’ı tanıttığı hafta içinde Microsoft, özellikle arama için özelleştirilmiş yeni nesil bir OpenAI büyük dil modeli üzerinde çalışan, yapay zeka ile geliştirilmiş yeni bir Bing’i tanıttı.
Google’ın başka hangi yapay zeka hizmetleri var?
Google, henüz halka açıklanmamış başka yapay zeka hizmetleri geliştirmiştir. Google, AI ürünleri söz konusu olduğunda genellikle hafife alır ve bir ürünün performansından emin olana kadar bunları piyasaya sürmez. Bu yüzden tanıtılan Bard hakkında beklentiler oldukça yüksektir. 🙂
Örneğin Google, piyasaya sürüldüğünde OpenAI’nin DALL-E’sine harika bir alternatif olabilecek bir AI görüntü oluşturucu olan Imagen‘i geliştirdi. Google ayrıca , Google’ın bu noktada piyasaya sürmeyi planlamadığını söylediği MusicLM adlı bir AI müzik oluşturucuya da sahiptir.
Google, Aramada Bard’ı Nasıl Kullanmayı Planlıyor?
Bard’ın geleceği şu anda aramada bir özellik olarak kullanılacağın düşünülüyor. Google’ın Şubat ayındaki duyurusu, Bard’ın nasıl uygulanacağı konusunda yeterince bilgilendirici değildi.
Önemli ayrıntılar, Bard’ın aramada bir yapay zeka özelliği olarak tanımlandığı blog duyurusunun sonuna yakın tek bir paragrafta yer alıyordu.
Bu bilgi eksikliği, Bard’ın aramaya entegre edileceği algısını doğrular nitelikteydi. Google’ın Şubat 2023 tarihli Bard duyurusu , Google’ın bir noktada AI özelliklerini aramaya entegre edeceğini tanımlıyor.
“Yakında Arama’da, karmaşık bilgileri ve çoklu bakış açılarını kolay anlaşılır biçimlere ayrıştıran yapay zeka destekli özellikler göreceksiniz. Hem piyano hem de gitar çalan kişilerin blogları gibi veya ilgili bir konuda daha derine inmek, yeni başlayan biri olarak başlamak için gereken adımlar gibi.
Bu yeni yapay zeka özellikleri yakında Google Arama’da kullanıma sunulacak.”
Bard’ın bir arama/arama motoru olmadığı çok açık. Bunun yerine, aramada bir özellik olması ve aramanın yerini alması amaçlanmamıştır.
Dijital pazarlama ve SEO alanındaki gelişmeleri ve ipuçlarından haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
Instagram: ogulcan.demirer