E-TicaretSEO

Başlık Etiketi Nedir?

Başlık etiketi, arama motoru sonuçlarında, sosyal medya gönderilerinde ve tarayıcı sekmelerinde görünen, web sayfasının başlığını belirten bir HTML kodu parçasıdır.

Başlık etiketlerinizi optimize etmek, Google’daki sıralamanızı iyileştirmeye yardımcı olmanın en kolay yollarından biridir. Fakat, sadece başlık etiketini optimize ederek SEO çalışması tamamlanmış sayılamaz. Web siteleri için birçok farklı optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Başlık etiketi ile, Google sayfanızın içeriği hakkında bilgi edinir. Başlık etiketleri, arama motoru sonuç sayfasında (SERP) aşağıdaki gibi bağlantılar olarak görünür:

Başlık Etiketi Optimizasyonu

 

İdeal, başlık etiketi 50 ila 75 karakter uzunluğunda olmalıdır. Bu uzuluktaki başlık etiketleri, masaüstü veya mobil arama sonuç sayfalarında eksik ve kesik gözükmeyecektir.

Başlık Etiketi HTML Kodu Örneği

​​Bir başlık etiketi için HTML kodu şöyle görünür:

<title>Site Başlığı</title>

Ancak, WordPress, Wix, Squarespace gibi çoğu içerik yönetim sistemi, yeni bir sayfaya bir başlık girdiğinizde başlık etiketini otomatik olarak ayarlamaktadır.

Başlık Etiketleri Neden Önemlidir?

Başlık etiketleri, onaylanmış bir sıralama faktörüdür . Google, sayfanızda ne olduğu ve içeriğinizin kullanıcının arama sorgusuyla ne kadar alakalı olduğu hakkında bir fikir edinmek için başlık etiketinizi kullanır.

Başlık Etiketleri Tarayıcı Sekmelerinde Görünür

Başlık etiketleri, bir tarayıcıya sayfa başlığının sekmelerde nasıl görüntüleneceğini söyler. Bu, kullanıcıların birden çok sekme açıkken doğru sayfalara gitmelerine yardımcı olur.

Bu sekmeler şöyle görünür:

Başlık Etiketi Tarayıcı

SEO Uyumlu Başlık Etiketi Nasıl Olmalıdır?

Bir sıralama faktörü olmanın yanı sıra, sayfanızın başlığı, arama sonuçlarında göründüğünde, kullanıcıların sayfanız hakkında sahip olacağı ilk izlenim olduğunu da unutmamak gerekiyor!

Kullanıcılar, sitenizi ziyaret etmeden önce arama yaptığı kelimeler ile ilgili bir site başlığını görmek ister.

SEO uyumlu başlık etiketleri oluşturmak için birkaç ipucu bulunuyor. Bu ipuçları;

1. Kısa Tutun

Uzun yazılan sayfa başlıklarını birçok kullanıcı okumayacaktır. Ayrıca, istese de okuyamayacaktır. Çünkü, Google uzun bir başlık için sizi cezalandırmasa da başlıklarınızı kısaltabilir veya yeniden yazabilir. Bu nedenle, sayfa başlıklarınızı 60-70 karakter civarında tutmanızı öneririm.

Sınırlı alanınız olduğundan dolayı, marka adınızı ekleyip eklememeye karar vermek önemlidir. Marka adınızı bırakmak, daha ayrıntılı bir başlık yazmanız için bir avantaja dönüşebilir. Fakat, bu sizin SEO stratejinize kalmış bir durumdur. Hangisinin daha çok performans getireceğine siz karar vermelisiniz. 🙂

Başlıklarınızı kısa tutmak için:

  • Başlığınızı büyük harflerle yazmaktan kaçının. Büyük harfler fazladan yer kaplar ve başlığınızın kesilmesine neden olabilir.
  • Gerekmedikçe marka adınızı yazmayın.
  • Yer kazanmak için semboller kullanın ( “ve” yerine “&”)

2. Benzersiz Başlıklar Oluşturun

Benzersiz başlıklar, arama motorlarının bir sayfanın ne hakkında olduğunu belirlemesine yardımcı olur ve kullanıcıların tıklama oranlarında önemli bir rol oynar.

“Mobilya Mağazası ve Ev Dekorasyonu” gibi her bir sayfa için aynı genel başlığa sahip bir e-ticaret web sitesi işlettiğinizi düşünün.

Bir kullanıcı, özellikle televizyon ünitesi için arama yaptıysa, genel başlık, bu sayfanın aramalarıyla eşleşmeyeceğini biliyor olmalısınız. Ne de olsa, başlığın hiçbir yerinde “televizyon ünitesi” anahtar kelimesi yer almıyor.

3. Anahtar Kelimeyi Hedefleyin

Belirli bir sayfanın başlık etiketine yalnızca bir hedef anahtar kelime eklemek gerekir. Sürekli anahtar kelimeleri tek bir başlıkta toplamak sitenizin performansınız olumsuz yönde etkiler ve o sayfanın sıralamalarına zarar verir. Ayrıca, kullanıcılar için de kafa karıştırıcı bir durum olabilir. 🙂

SEO stratejinize uygun anahtar kelimeyi seçin ve hedefleyin. Hangi anahtar kelimeleri hangi sayfanızda kullanacağınızı bilmiyorsanız; aşağıdaki bağlantıdan anahtar kelime analizi nasıl yapılır? yazımı okuyabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Başlık Etiketleri Yazarken Sık Yapılan Hatalar

Bazı durumlarda, kötü yazılmış bir başlık etiketi, Google’ın istediğinizden tamamen farklı bir başlık göstermesine neden olabilir.  Ne yazık ki, Google’ın değiştirdiği bu başlık etiketi ile daha iyi performans elde edebileceğinizin garantisini veremiyorum.

Google’ın başlık etiketinizi değiştirmesi, sıralamanızı mutlak olarak etkilemese de tıklanma oranlarınızda değişikliklere neden olabilir.

SPAM Anahtar Kelime

Evet, anahtar kelimenizin Google’da üst sıralarda çıkmasını istiyorsunuz. Fakat, SEO tam olarak böyle bir şey değil. Yani, daha fazla anahtar kelime geçirerek üst sıralarda yer alamazsınız.  Sıralama umuduyla aynı veya benzer anahtar kelimeleri birden çok kez eklemeye gerek yoktur.

Başlık yazarken bir kullanıcı gibi düşünün. En fazla bir veya iki anahtar kelimeyle sayfanızı doğru ve özlü bir şekilde açıklamaya odaklanın.

❌ Yanlış Örnek : Performans Odaklı SEO, SEO Danışmanı ve SEO Uzmanı, En İyi SEO Uzmanı

✅ Doğru Örnek : Performans Odaklı SEO Uzmanı

Doğru örnekteki başlık kendini tekrar etmediği için daha iyidir. “Yanlış örnek”, spam gibi görünen ve kullanıcıyı sayfanızın içeriği hakkında bilgilendirmeyen birkaç alakalı anahtar kelimeyi tekrarlar.

Uzun Başlık Etiketleri

Google , 70 karakterden uzun olan başlık etiketlerinin %99,9’unu kısaltır veya yeniden yazar.

Başlık etiketlerini 60 ila 70 karakter arasında tutmalısınız. Bu şekilde, mobil veya masaüstünde kesintiye uğrama olasılıkları daha düşüktür.

Yanlış Örnek : Hedeflerinize En İyi SEO Stratejileri ile Ulaşın ve Daha Fazla Trafik Kazanın – Oğulcan Demirer

✅ Doğru Örnek : Profesyonel SEO Strejileri – Oğulcan Demirer

Başlık etiketinize yalnızca en alakalı bilgileri ekleyin. Diğer her şey (örn. indirimler, fırsatlar, detaylı bilgiler vb.) meta açıklamanıza ekleyebilirsiniz. Ayırca, meta açıklama zaten bu yüzden var! 🙂

Alaka

Google, kullanıcıların amaçlarına uygun sonuçlar verebilmek için sürekli olarak algoritmasını güncelliyor. Bu nedenle, ana sayfanızın başlığı için “Ana Sayfa” gibi belirsiz bir şey seçerseniz, Google muhtemelen onu daha spesifik bir şeye güncelleyecektir.

Yanlış Örnek : Anasayfa – Oğulcan Demirer

✅ Doğru Örnek : Dijital Pazarlama Uzmanı – Oğulcan Demirer

Oğulcan Demirer

SEO bir deniz ve ben sadece bir SEO sakiniyim. Bu denizin dalgalı ya da sakin olması da benim için önemli değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu