Anahtar Kelime Arama Hacmi
Anahtar kelime arama hacmi, arama motoru optimizasyonunda (SEO) değerli bir metriktir. İster SEO çalışmaları için isterseniz de Google ADS kampanyalarınızda başarılı sonuçlar elde etmek için anahtar kelime analizi yapmalısınız. SEO yaparken, mevcut web siteniz için anahtar kelime analizi yapıyorsanız; anahtar kelime arama hacmini ön planda tutun!
Bu rehber, anahtar kelime arama hacminin ne olduğu ve SEO çalışmalarınızı geliştirmek için bunu nasıl kullanabileceğiniz hakkında daha ayrıntılı bilgiler içermektedir.
İçindekiler
Anahtar Kelime Arama Hacmi Nedir?
Belirli bir anahtar kelimenin aylık olarak ortalama arama sayısını ifade eder. Profesyonel SEO uzmanları, bir anahtar kelimenin ne kadar popüler ve rekabetçi olduğunu belirlemek için arama hacmi metriklerini analiz eder.
Daha sonra, hangi anahtar kelimelerin alakalı olduğunu ve trafik elde etme olasılığı en yüksek olduğuna ilişkin stratejiler oluşturur.
Araştırmalar, internet üzerindeki alışveriş ve dönüşümlerinin %93’ünün bir arama motoruyla başladığını göstermektedir. Arama sorgularının kullanıcılarını nereye biliyor musunuz? Dijital pazarlama profesyonelleri için, iyi tasarlanmış bir arama motoru pazarlama stratejisine sahip olmak, kullanıcıları doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olabilir.
Profesyonel olarak kurgulanmış, arama motorları ve hedef kitleler için tasarlanmış web sitelerinin dönüşüm oranları diğer rakiplerine göre daha yüksektir.
Anahtar Kelimeler Nasıl Çalışır?
Anahtar kelimeleri en iyi anlamanın yolu ise; arama sonuç sayfasını (SERP’i) anlamaktan geçer.
Anahtar kelimeler, Googlebot’un ve diğer arama motoru tarayıcılarının bir web sayfasının ne hakkında olduğunu belirlemesine yardımcı olur. Aslında, sadece Googlebot’un değil arama gerçekleştiren kullanıcılara da bilgi vermektedir.
Bir kullanıcı bir anahtar kelime ile arama yaptığında, arama motoru web sayfasını, kullanıcının arama motoru sonuç sayfalarına (SERP’e) dahil eder.
Alakalı anahtar kelimeleri hedeflemek, site içi SEO çalışmalarında kritik bir öneme sahiptir.
Ancak, bir sayfaya yalnızca birkaç anahtar kelime ekleyip sıralanmasını bekleyemeyeceğinizi unutmayın. Üstelik SEO çalışmalarının karşılığını almak için sadece doğru anahtar kelimeleri hedeflemek de yeterli değildir.
SEO hakkında detaylı bilgiye aşağıda yer alan blog yazımdan ulaşabilirsiniz.
İyi Bir Anahtar Kelime Arama Hacmi Nedir?
İyi bir anahtar kelime arama hacmi duruma göre değişiklik gösterebilir. En çok ya da en yüksek arama hacmine sahip olan anahtar kelimeleri hedeflemek büyük bir yanlış olabilir.
Yeni başlayanlar için arama hacmi düşük anahtar kelimeleri hedeflemek en doğru tercih olacaktır. Bu anahtar kelimeler arasında, genellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeler (long tail keywords) bulunmaktadır. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler de genellikle düşük arama hacmine sahiptir fakat, rekabeti de düşüktür.
Bu yüzden üst sıralamalarda yer almak diğer yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelere göre çok daha kolaydır.
Hangi anahtar kelimeli nasıl hedeflemeniz/kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız; aşağıda size için hazırladığım listeyi inceleyebilirsiniz.
Hangi anahtar kelimeleri seçmeniz gerektiğini etkileyecek faktörler şunlardır:
- Anahtar kelime aranma hacmi sektöre göre değişiklik gösterebilir.
- Başlangıç için yüksek rekabete girmek doğru bir davranış değildir.
- Yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler kullanmak, daha büyük sitelerle rekabet etmek zorunda kalabileceğiniz anlamına gelir.
- Sadece anahtar kelimeleri hedeflemek SEO değildir.
- Faydalı, alakalı ve özgün içerikler ile uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyebilirsiniz.
- Arama amacına uygun anahtar kelimeler ile az trafik bile alsanız dönüşüm oranlarınızı iyileştirebilirsiniz.
- Rekabet gücünüzü artırmak için önce rekabeti düşük olan anahtar kelimeler üzerinde iyi sıralamalara sahip olun.
Düşük hacimli ve orta hacimli anahtar kelimeler arasında sağlıklı bir denge kurmalısınız. Bu durum, size kısa vadede hem organik trafik hem de dönüşüm getirebilmektedir. Orta derecede rekabetçi anahtar kelimeler ile rekabet ederken daha detaylı bir konuyu ele alarak SERP’lerde rekabet edebilirsiniz.
Arama hacmi 100-1.000 olan anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini, 10.000-100.000 gibi orta hacimli anahtar kelimelere ait alt konu başlıklardan hedefleyebilirsiniz.
Anahtar Kelime Arama Hacmi Nasıl Analiz Edilir?
Çok kolay! Anahtar kelime analizi yapabileceğiniz birçok SEO aracı bulunuyor. Bu araçlar hem mevcut anahtar kelime sıralamalarını, arama hacimlerini, arama niyetlerini ve rekabet düzeylerini belirlemenize olanak sağlıyor.
Anahtar Kelime Arama Hacmini Analiz Edebileceğiniz Araçlar;
- Semrush
- Ahrefs
- SEOMonitor
- Ubersuggest
- Google Search Console
- KWFinder
- KeywordSurfer
- MOZ
- Google Keyword Planner
- KeySearch
- Ranksonic
- Sitechecker
- Keywordtool.io
Anahtar Kelime Analizi Yapan Araçların Sağladığı Bilgiler
Anahtar kelime analiz araçları ile birçok farklı metriğe ulaşabilirsiniz. Bunlar;
- Alternatif Anahtar Kelimeler
- Arama Hacmi
- Arama Amacı
- Trendler
- Rekabet Düzeyi
- Tıklama Başına Maliyet (TBM)
- Anahtar Kelime Pozisyonları
- SERP’ler
Anahtar kelimeler hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız aşağıda yer alan blog yazımı okumanızı öneririm.
Daha Fazla Trafik için Aranma Hacmi Nasıl Olmalıdır?
Web siteniz yeniyse veya SEO’ya yeni başlıyorsanız; rekabeti düşük anahtar kelimeleri hedeflemelisiniz. Bu strateji herkes veya her sektör için geçerli değildir. Fakat, kısa vadede hızlı bir organik trafiğe ulaşmanız için oldukça etkili bir yöntemdir.
Bu stratejiyi uygulayarak, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemenizi öneririm. Çünkü, dönüşüm oranları yüksek ve rekabet seviyesi düşük olduğundan daha hızlı ve daha çok organik trafik elde edebilirsiniz.
Sitenizin otoritesi ve rekabet seviyesi güçlü, SEO optimizasyonu iyi gözüküyorsa daha yüksek arama hacimine sahip anahtar kelimeleri de hedefleyebilirsiniz. Amaç; daha fazla organik trafik değil, amaç daha fazla dönüşüm elde etmek olsun.
Hiçbir dönüşüm olmayan trafik, değersiz ve kalitesiz trafiktir. SEO çalışmalarında trafiğin önemi kadar dönüşüm oranı da önemlidir. Bu yüzden, sitenize dönüşüm getirecek uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, bu sayede sitenizin performansı ve otoritesi de güçlenecektir.
Arama Hacmine Göre Anahtar Kelime Türleri
Geleneksel olarak, ayda kaç arama yaptıklarına bağlı olarak 3 anahtar kelime kategorisi arasında ayrım yaparız:
- Kısa Anahtar Kelimeler: “seo” veya “pazarlama” gibi milyonları bulabilen arama içeren büyük, geniş kapsamlı anahtar kelimeler, kısa anahtar kelime grubunda yer almaktadır.
- Orta Anahtar Kelimeler: Binlerce aramayla “seo uzmanı nedir” veya “seo ajansı” gibi daha ayrıntılı anahtar kelimeler orta anahtar kelime sınıfında yer almaktadır.
- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler: Daha düşük arama hacmine sahip, ancak genellikle daha yüksek etkileşime ve dönüşüme, belirli arama amacına sahip daha uzun anahtar kelimeler. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler , tüm internet aramalarının yaklaşık %70’ini oluşturur.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, anahtar kelime araştırmasını yalnızca arama hacmine dayandırmak yanlış bir strateji olur. Evet, arama hacmi önemli bir metriktir. Fakat, odaklanmanız gereken tek metrik bu değildir.
Arama hacminin yanı sıra, her zaman aşağıda yer alan diğer metriklere de bakmalısınız:
- Anahtar Kelime Zorluğu
- Anahtar Kelime Alaka Düzeyi
- Anahtar Kelime Arama Amacı
Siteniz için performans ve dönüşüm getirecek anahtar kelime analizi için aşağıdaki blog yazımı okuyabilirsiniz.
Sonuç
-
- Anahtar kelime araştırma sürecinde anahtar kelimeleri değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli metrikler arasında yer alır.
- Fakat, yalnızca bu metrik ile stratejiler kurgulamak ve uygulamak yanlış olur. Anahtar kelime zorluk derecesi, alaka düzeyi ve arama niyeti gibi diğer anahtar kelime faktörlerine dikkat etmelisiniz.
- Anahtar kelime arama hacmi verilerini elde etmek için kaliteli bir anahtar kelime araştırma aracı (Semrush gibi) kullanmak gerekir.
- Arama hacmi, kullanılan araçlara göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden tek bir araca bağlı kalmadan farklı alternatifleri de tercih etmelisiniz.
- Arama hacmine tarihsel veriler, arama eğilimleri ve mevsimsel değişkenlik gibi daha perspektif bir açıdan bakmak her zaman iyidir.
Ayrıca sosyal medya üzerinden, SEO hakkında birçok ipucu ve gelişmeleri paylaşıyorum. Beni sosyal medyadan takip ederek gelişme ve ipuçlarından ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Instagram: @ogulcan.demirer